Friday, March 7, 2014

Tutorial Bergambar: Jahit Poket Seluar Sisi

Assalammualaikum..

Kali ni belajar cara buat poket seluar sisi. Aku baru belajar ni, so agak noob sikit explain. Baru belajarlah katakan...

 Untuk tuto ni, andaikan kain besar tu seluar yah, dan kain putih n kain pink keci tu mmg kena ada kalau buat poket nt, ukuran? erm lupa, ajar cara jahit jak la ah, so kena ada 4 bahagian.

Jahit bahagian yg ni dulu.

lipat 7 cm untuk bahagian tepi yg satu lagi tu. Then iron, supaya senang mo jahit nt, and kemas ;)

1. Jahit bahagian bertanda anak panah tu.
2. Then, Sisi poket.

1. Jahit bahagian bawah poket, tapi jahit bahagian dalam dulu yah so kena terbalikkan dulu
2. Sudah siap, terbalikkan lagi hehe then iron supaya nampak kemas sbb kena jahit lagi bahagian bawah poket tu sekali lagi.

1. Dah setel jahit bawah poket tu sekali lagi.
2. Ni gambar close up sgt, ni bahagian luar poket tu, jahit atas bahagian kain seluar supaya poket melekat.

1. Tu dia, mo siap sudah tinggal cantum lagi. 
2. Jahit plak bahagian kain yg satu lagi. basi kain 2.5 cm yah.

Then taraa~ siap sudah. Then iron lagi la supaya jahitan nampak kemas.

Sekian, Maseh. ;)

Sorry yah, x pandai explain sgt. tu yg gambar step by step sbb sdri pn pandai lupa nt. Hope tuto ni bguna. Selamat Mencuba! ;)
Post a Comment